“Noorkokk 2013” – kaks finalisti ja kolmas koht Tartusse!

Kesknädalal, 30. oktoobril Tallinnas peetud võistlust „Noorkokk 2013“ peetakse kõige olulisemaks noorte kokkade võistluseks, kuhu eelvoorude tiheda sõela pääseb heitlema kokku kaheksa kokaõppurit üle kogu Eesti. „Kõiki finaliste  võib juba ette võitjateks pidada,“  kiidab  kutseõpetaja Õnnela Muuga Tartu Kutsehariduskeskuse selle aasta finaliste  Olavi Petraudzet  ja Kristiina Raubat.

Veel suurem rõõm vallandus aga siis, kui kutsehariduskeskuse  2.kursuse koka õppur  Kristiina Rauba  kolmanda koha väärilisena autasustamispjedestaalile kutsuti. Ka Olavi tegi hea punktisumma, kuid pidi  siiski neljanda positsiooniga leppima. Kristiina tunnistas, et talle oli  tegu oli esimese võistlusega, ning juba finaali pääsemine oli  tunnustuseks. Esimese kolme sekka jõudmine oli üsna ootamatu, kuid väga rõõmus üllatus.

Eesti Peakokkade Ühenduse, Profexpo ja Innove poolt korraldatud võistlust ilmestasid sel aastal ka teised  üllatused. Nii näiteks muudeti  võistluse  toidukorvi sisu viis päeva enne võistlust ning võistluspaigas selgus, et ka pearoa valmistamise aega oli pikendatud. Kristiina Raubale tuli toidukorvi muudatus ootamatult, sest seni väljakuulutatud kana oli ta juba palju teinud ja harjutanud. „Veiseliha kasutamisel jäid töövõtted üsna samaks – valitud  madalal temperatuuril keetmine oli ideaalne, sest polnud karta, et liha võiks vintske jääda,“ jutustas ta ning lisas, et veiseliha on tegelikult  raske tooraine, kuid  valitud valmistamismeetod  toimis hästi.

Kutseõpetaja Õnnela Muuga sõnul  hinnatakse võistlusel eraldi toidu maitset ja väljapanekut. Lisaks hindavad boksikohtunikud töö organiseerimist – kuidas koostöö väljaloositud koka abilisega sujub, kui puhtalt ja hügieeniliselt kokk töötab ning kui ökonoomselt ta toorainet kasutab. Loomulikult peavad võistlejad oma road täpselt õigeks ajaks valmis saama ja serveerima. Ning seda kõike kaamerate ja pealtvaatajate uudishimuliku  pilgu all.   Seega on võistlustel pinget palju ning iga pisiasi loeb.

Kristiina valmistas võistlustööks madalal temperatuuril keedetud veiseliha, pastinaagi-porrulaugupüreega, veinis hautatud peedikuubikute, porgandirullide ja peedisiirupiga. Järelroaks valmis astelpaju-kitsejuustukreem, krõbeda porgandiküpsise, õunapüree ja mustsõstrasiirupiga.

Kohtunike poolt sai ta aga positiivset tagasisidet „Kõik mis taldriku peal oli, see  neile meeldis,“ selgitas Kristiina ja lisas, et eriti sai ta kiita liha eest, mis oli parajalt küps. „Selle üle olen ma uhke, et kõik  kukkus hästi välja,“  sõnas ta.

Olavi  sõnul läks tal mõnes asjas paremini, mõnes oodatust kehvemini. „Ma olen väga rahul, et jõudsin ilusti aega.  Asjad mis olid menüüsse kirjutatud ja mis ma plaanisin  said taldrikule, aga  täpsust  toidu  maitse ja väljapaneku poolet oleks saanud parandada veel. Näiteks tšips ei tulnud välja selline nagu oodatud ja püree jäi natuke liiga suure rõhu all pudelisse,“ kirjeldas Olavi detaile, mis võistlustel nii olulist tähtust mängivad.

Võistlejaid juhendanud kutseõpetaja Õnnela Muuga pidas kutsevõistluste tulemusi igati edukaks. Kuna Olavi on restoranis Moka praktikal, siis teda aitas tublisti sealne Chef de Cuisine Andrus Vaht. “Üksinda poleks nii palju eeltööd jõudnud teha ja olgem ausad, võistlusteks valmistumine on ajamahukas nii osalevatele noortele kokkadele kui ka juhendajale.”

Noorkokk 2013 tiitli võitis seekord  Margo Paluoja  Pärnumaa Kutsehariduskeskusest ja teise koha saavutas Riho Sommerman Haapsalust.

2013. aasta parima noorkoka selgitas välja žürii koosseisus Vladimir Upniek (Eesti), Jarmo Huuhtanen (Soome), Svetlana Riškova (Läti), Halina Višnevskaja (Läti) ja Ivan Breznkles (Venemaa).

  • Õppeaasta avaaktus

    Loe edasi »

  • Veel saab kandideerida vabadele õppekohtadele

    Loe edasi »

  • Lõppenud sisseastumisperioodil oli kõige suurem tung raamatupidaja erialale

    Loe edasi »

  • Kutsehariduskeskuse suvine sisseastumisperiood jõuab lõpusirgele

    Loe edasi »

  • Kutsekatooted.ee on saanud uue kuue

    Loe edasi »

fraktal