Toitlustusteenindus

  • 3 a
  • põhihariduse baasil

Toitlustusteenindaja on kui ettevõtte visiitkaart, kes loob esmamulje ja kelle tööst sõltub suuresti, kas klient soovib ja soovitab samasse kohta tagasi tulla. Ta tunneb peensusteni menüüd ja oskab soovitada kokkusobivaid toite ja jooke. Tartu Kutsehariduskeskuses õpivad toitlustusteenindajad põhjalikult tundma etiketti ja omandavad oma ala meistrite teadmisi. Nt kuidas pakkuda parimaid lahendusi ka ootamatutes olukordades, arvestades klientide erinevat kultuuri- ja keeletausta. Kasuks tuleb huumorimeel, lai silmaring, soov suhelda ja pingetaluvus.

Karjäärinõustaja

Helen Johanson

7361863

helen.johanson@khk.ee

Vastuvõtt on hetkel suletud!

Tartu Kutsehariduskeskuse kutsetunnistusega toitlustusteenindaja:

  •  planeerib ja korraldab iseseisvalt oma tööd teenindajana ja kasutab professionaalseid töövõtteid;
  •  tutvustab joogi- ja toidumenüüd ja oskab neid kokku sobitada;
  •  tunneb teenindusetiketti;
  •  oskab vastata küsimustele ja anda omapoolseid soovitusi nii tava- kui eritoidu osas;
  •  mõistab tellimuse vastuvõtmise ja edastamise peensusi;
  •  valdab lauakatmise ja serveerimiskunsti vastavalt menüüle;
  •  oskab küsida, saada ja edasi anda kliendi tagasisidet;
  •  teab, kuidas alustada, hoida ja lõpetada meeldivalt kliendikontakt;
  •  valdab diskreetset koristuskunsti;
  •  on sooritanud õpingute lõpus kelneri 4. taseme kutseeksami;
  • on läbinud üldained ning saab õpingute lõppedes kutsekeskhariduse.

Tartu Kutsehariduskeskuse toitlustusteeninduse õppekavas on lisaks praktilisele tööle:
– I kursusel 8 nädalat abikelneri praktikat,
– II kursusel 8 nädalat restoraniteeninduse praktikat,
– III kursusel 8 nädalat restoraniteeninduse praktikat.

Eriliseks muudab toitlustusteeninduse ettevõttepraktika see, et lisaks teenindusalasele kogemusele omandatakse ka lihtsamad toiduvalmistamisoskused.

Praktikat sooritatakse väga erinevat tüüpi ettevõtetes: kohvik Werner, hotell Dorpat, restoran Joyce, restoran Hõlm, kohvik-restoran Chez Andre, kohvik Spargel jt.

Hea teada!

  •  Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
  •  Tartu Kutsehariduskeskuses toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis ja -restoranis.
  •  Tartu Kutsehariduskeskus toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!

Restoranid ja toitlustusasutused eelistavad professionaalsete kutseoskuste ja tööpraktikaga teenindajaid. Professionaalne teenindaja teenib üldjuhul olulise lisatöötasu teenindust tunnustava tagasiside näol.

Tartu Kutseharidukeskuse toitlustusteeninduse eriala lõpetajale on kindlustatud:

  • Kindel töö ja valikuvõimalused:
    •  kohvikutes,
    •  restoranides,
    •  pubides,
    •  välitoitlustuses.
  • Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
  • Karjäärivõimalused: ambitsioonikamad toitlusteenindajad lähevad edasi õppima nt vanemkelneriks ning saavad seejärel vahetusevanemaks, ülemkelneriks või teenindusjuhiks; spetsialiseeruvad veinikelneriks (sommeljeeks) või baarmeniks. Oma teadmisi täiendades saab kätt proovida ka õllekelnerina või baristana (kohvi ja alkohoolsete jookide müük).
    Ärivaistuga edasiõppijatest võrsuvad kaupmehed ja toitlustusettevõtjad.

Edasiõppimise võimalusi pakuvad:

  • Kutsehariduse tasemel:
    • Tartu Kutsehariduskeskus
      • Toitlustuse korraldus
    • Tallinna Teeninduskool
      • Vanemkelner
  • Kõrghariduse tasemel:
    • TTÜ Kuressaare Kolledž
      • Turismi ja toitlustuskorraldus
    • Tallinna Tehnikaülikool
      • Toidutehnika ja tootearendus
    • Tallinna Ülikool
      • Toitlustuse kutseõpetaja
    • Tartu Ülikool
      • Toitlustuse kutseõpetaja
Märkad veebilehel vigu?